Regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK)

Regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK)

De Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK)

De Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) biedt een tijdelijke tegemoetkoming voor mkb-ondernemingen waarvan de energiekosten minimaal 7% uitmaken van de totale omzet. Met behulp van deze tegemoetkoming krijg je als energie-intensieve mkb’er meer adem om je bedrijfsmodel toekomstbestendig te houden.

Informatie voor ondernemers via RVO en KvK

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de TEK-regeling uit in opdracht van het ministerie van EZK. Op de website rvo.nl/tek kunnen aanvragen worden gedaan en is meer informatie te vinden. Voor informatie en persoonlijk advies kunnen ondernemers ook terecht bij het Energieloket van de Kamer van Koophandel op kvk.nl/energieloket. Op genoemde websites is ook meer informatie te vinden over de subsidies en regelingen waarmee ondernemingen kunnen verduurzamen en energie kunnen besparen.

Subsidiebasis

  1. Voor TEK gelden maximum bedragen per m3 gas en kWh elektriciteit.
  2. Je ontvangt maximaal € 160.000 subsidie (per onderneming of per groep verbonden ondernemingen).
  3. De RVO kijkt naar het totaalbedrag per onderneming (of per groep), niet per energiecontract of per locatie.
  4. Je ontvangt alleen subsidie als de modelprijs van 2023 hoger is dan € 1,19/m³ voor gas en € 0,35/kWh voor elektriciteit. Deze tarieven worden de drempelprijs genoemd. De energiekosten tot aan de drempelprijs draagt u volledig zelf.
  5. Over de energiekosten boven de drempelprijs wordt 50% subsidie verleend.
De RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) berekent je subsidie met de modelprijzen voor gas en elektriciteit. De energie-intensiteit met de modelprijzen van 2022 en je definitieve subsidie met de modelprijzen van 2023.  
De prijs van energie staat niet vast. Dit betekent dat deRVO vooraf niet precies kan bepalen hoeveel definitieve subsidie je krijgt. Omdat dit veel onzekerheid geeft geven zij een voorschot van 35%. Hiermee willen ze het risico dat je achteraf moet terugbetalen zo klein mogelijk houden.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor TEK moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
  1. Je onderneming, vereniging of stichting voldoet aan de Europese mkb-definitie. Wil je weten of je bedrijf hieraan voldoet? Gebruik de mkb-toets;
  2. Je onderneming, vereniging of stichting is in Nederland gevestigd en staat met handelsnaam ingeschreven bij het Handelsregister van KVK;
    1. Heb je geen vestiging met handelsnaam ingeschreven? De RVO ziet je soms ook als ondernemer als je aangifte omzetbelasting doet. De omzet mag niet te laag zijn.
    2. Doe je ook geen aangifte omzetbelasting? Soms heb je toch een onderneming als je omzet hebt die is vrijgesteld van omzetbelasting.
  3. Je onderneming, vereniging of stichting is uiterlijk op 31 december 2022 ingeschreven bij KVK;
  4. Je onderneming, vereniging of stichting is energie-intensief. Dit betekent dat minimaal 7% van de omzet van 2022 bestaat uit energiekosten (energie-intensiteitseis).
  5. Je hebt een zakelijk energiecontract (het contract staat op naam van je onderneming, vereniging of stichting).
Let op: heb je voor één van je aansluitingen een vast energiecontract waarin lagere leveringstarieven zijn afgesproken dan de drempelprijs van de regeling? En is dit contract ingegaan voor 1 november 2022 en eindigt het na 31 december 2023? Dan krijg je voor deze aansluiting geen subsidie. Wel telt het verbruik van deze aansluiting mee voor het berekenen van je energie-intensiteit. Je geeft bij een aanvraag dus al je aansluitingen op.

Aanvullende subsidievoorwaarden

  1. Heb je tegemoetkoming gekregen door het prijsplafond? Dit wordt in mindering gebracht op je TEK-subsidie. Dit geldt ook voor de € 190 die je in november en december hebt gekregen van je energieleverancier.
  2. Lever je elektriciteit terug aan het net? Dan ontvangt de RVO wij van je netbeheerder ook je standaardjaarinvoeding (SJI). Dit is de hoeveelheid energie die u gemiddeld per jaar teruglevert. Dit gaat van je verbruik af.

Energie-intensiteit

De RVO bepaald vooraf of je aan de energie-intensiteitseis voldoet. Dit gaat als volgt:
  1. De RVO krijgt een schatting van je jaarverbruik door van je netbeheerder: het standaardjaarverbruik (SJV) in m3 gas en de standaardjaarafname (SJA) in kWh elektriciteit. Zij rekenen met deze bedragen om te zorgen dat ze zo snel mogelijk een voorschot kunnen uitbetalen. Er zijn enkele situaties waarin deze schatting mogelijk niet klopt. Je kunt in het aanvraagformulier aangeven of je denkt dat dit ook voor jou geldt.
  2. De RVO rekent met een gemiddelde prijs van energie, de zogeheten modelprijs (van het 4e kwartaal van) 2022. Op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn de modelprijzen voor gas en elektriciteit bepaald. Deze zijn vastgesteld op € 2,41 per m3 gas en € 0,59 per kWh elektriciteit.
  3. Je voldoet aan de eis (en komt dus in aanmerking voor deze regeling) als je energiekosten minimaal 7% van je omzet in 2022 bedragen.

Aanvragen

Je vraagt TEK aan tussen 21 maart 09:00 uur en 2 oktober 17:00 uur. Dit kan met terugwerkende kracht over de periode november 2022 tot en met december 2023. Je dient 1 aanvraag in voor deze hele periode. Klik hiervoor op de volgende link: "Direct aanvragen". De RVO verzoekt om alleen gebruik van deze regeling te maken als het echt noodzakelijk is.


    • Related Articles

    • Tijdelijke subsidieregeling tegemoetkoming blokaansluitingen (TTB)

      Ben je een verhuurder, beheerder of VvE-bestuurslid van een appartementencomplex met een collectieve gas-, warmte of elektriciteitsaansluiting (blokaansluiting)? Dan is er goed nieuws voor de bewoners! De overheid verstrekt namelijk een vast bedrag ...
    • Prijsplafond huishoudens en andere kleinverbruikers

      In 2023 geldt er een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en bedrijven met een kleinverbruikaansluiting1 met een verblijfsfunctie2. Dit betekent dat zij tot een bepaald gebruik niet meer betalen dan een maximale prijs voor elektriciteit, gas ...
    • Uitleg energiekosten | Kleinverbruikaansluitingen

      Elk kalenderjaar (1 januari t/m 31 december) maken wij een afrekening op. Op deze afrekening maken we de werkelijke kosten inzichtelijk en worden de gefactureerde termijnbedragen in mindering gebracht. Op deze energierekening zie je verschillende ...
    • Energie voor thuis | Direct online geregeld

      Energie voor thuis Laat je gegevens achter en bekijk direct je aanbod. Eén zekerheid: met een VolFlex energiecontract betaal je altijd de werkelijke energiekosten! Profiteer maximaal van prijsdalingen met een variabel tarief op de dagmarkt Alle ...
    • Facturatie | Kleinverbruikaansluitingen

      Maandelijks wordt er een voorschotfactuur verstuurd en bij de jaarafrekening worden deze voorschotten in mindering gebracht op de totale kosten. Voorschotfactuur Het voorschotbedrag wordt voor een geheel jaar vastgesteld. Mocht er een aanzienlijke ...