Uitleg energiekosten | Kleinverbruikaansluitingen

Uitleg energiekosten | Kleinverbruikaansluitingen

Elk kalenderjaar (1 januari t/m 31 december) maken wij een afrekening op. Op deze afrekening maken we de werkelijke kosten inzichtelijk en worden de gefactureerde termijnbedragen in mindering gebracht. Op deze energierekening zie je verschillende kostenposten terug. In dit artikel lees je wat de verschillende begrippen inhouden.

Energieverbruik
Op basis van de meterstanden wordt het afgenomen verbruik vastgesteld. Op de afrekening staat hoeveel elektriciteit en gas je hebt verbruikt en welk tarief je hiervoor betaalt.

Correctiefactor voor het gasverbruik:
Gas is een natuurproduct. Daardoor kan in de ene kubieke meter meer energie zitten dan in de andere. Dit heet de calorische waarde van het gas. Ook temperatuur en hoogte hebben invloed op de hoeveelheid energie. De netbeheerder houdt bij hoeveel energie er in het gas zit, en op welk moment.
Bij een slimme meter van 2015 of later houdt de meter ook de temperatuur bij en dus de energie in het gas. De slimme meter houdt de calorische waarde van het gas niet bij. Met de gegevens van je netbeheerder wordt de correctiefactor voor jouw aansluiting vastgesteld.

Energieleverancier kosten

Variabele leveringskosten (verbruiksafhankelijke kosten)
Deze kosten zijn afhankelijk van het afgenomen verbruik, je betaalt de variabele kosten per kWh elektriciteit of per m³ gas. In de leveringsovereenkomst wordt vastgelegd wat voor type contract je aangaat en welke leveringskosten er voor het verbruik in rekening gebracht gaan worden.
  1. BudgetZeker - Toelichting op "Leveringstarief":
    Bij dit type contract betaal je een vaste prijs voor de levering. Deze prijs betaal je zolang het energiecontract loopt (bijvoorbeeld één of drie jaar). Deze vaste prijs heeft alleen betrekking op het leveringstarief. Andere tarieven, zoals de belastingen en netbeheerkosten kunnen wel tijdens de contractperiode veranderen, omdat deze tarieven jaarlijks door de overheid en netbeheerders worden vastgesteld.
    Met een vast leveringstarief weet je waar je aan toe bent. De prijs is dan gegarandeerd. Het nadeel van een vast leveringstarief is dat je geen voordeel hebt van tussentijdse prijsdalingen. 
  2. VolFlex - Toelichting op "Verwachte prijs EPEX SPOT Power NL Day Ahead (dal)" en "VolFlex-kosten":
    Met VolFlex baseren we jouw tarief op de energieprijs op de kortetermijnbeurzen, ook wel de spot- of dagmarkt genoemd. De prijzen en prijsschommelingen op de spotmarkt kun je op elk gewenst moment inzien via de tarievenpagina op onze website. Eerlijk en helemaal transparant! Van prijsdalingen profiteer je dus meteen, maar prijsstijgingen zie je ook terug in het tarief. In tegenstelling tot vaste contracten hoeven wij als energieleverancier bij VolFlex geen risicopremie in te prijzen. Hierdoor valt het VolFlex-tarief gemiddeld lager uit dan een vast tarief. 
    De VolFlex-kostenopslag dient voor 
    de inkoop- en balanceringskosten. Dit is een vergoeding die u aan ons betaalt voor het inkopen, verwerken en leveren van elektriciteit en/of gas aan jou. De kosten voor onbalans en de meetcorrecties zijn hierin opgenomen.
Groenkeuze: Wanneer er wordt gekozen voor Europese- of Nederlandse stroom zijn de inkoopkosten hoger dan voor grijze stroom. In de leveringsovereenkomst wordt vastgelegd wat de hoogte van de groentoeslag is die per kWh in rekening gebracht gaat worden. 

Vaste leveringskosten (verbruiksonafhankelijke kosten)
Elke energieleverancier rekent vaste leveringskosten die je kunt zien als een abonnement op onze dienstverlening. Voorheen werden deze kosten ook wel vastrecht genoemd. Vaste leveringskosten zijn niet afhankelijk van het energieverbruik, maar bedragen elke maand hetzelfde bedrag. De hoogte van deze vaste leveringskosten wordt vastgesteld in je energiecontract. Neem je zowel gas als elektriciteit af bij Hezelaer, dan brengen we leveringskosten in rekening voor beide producten. Met de leveringskosten bekostigen we onze eigen kostenposten als leverancier en regelen we allerlei administratieve zaken zoals het opstellen van afrekeningen.

Overheidsheffingen

Je betaalt belastingen via de energierekening. Dit gaat om de energiebelasting (tot eind 2022 ook "opslag duurzame energie") en 21% btw. De energiebelasting is afhankelijk van je afgenomen verbruik.
Van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022 heeft de overheid de btw tijdelijk verlaagd naar 9%.  

Vermindering van energiebelasting
De overheid ziet een deel van het energieverbruik als basisbehoefte, hierover hoef je geen belasting te betalen. De energiebelasting wordt verminderd met een vast bedrag per elektriciteitsaansluiting per jaar (dit wordt ook wel heffingskorting genoemd). Voor aansluitingen zonder verblijfsfunctie geldt geen vermindering energiebelasting.

Netbeheerkosten

De netbeheerder is eigenaar van de kabels en gasleidingen. De netbeheerder is ook eigenaar van de energiemeters in je huis. Er is één netbeheerder per regio, je kunt je netbeheerder dus niet kiezen.
De netbeheerkosten bestaan uit het capaciteitstarief, vastrecht, het aansluittarief en het meettarief. Met deze netbeheerkosten betaal je voor het vervoeren van elektriciteit en gas naar je huis. De netbeheerder betaalt bijvoorbeeld ook het plaatsen van nieuwe gasleidingen en elektriciteitskabels en het onderhoud hiervan. 

Hezelaer brengt deze netbeheerkosten namens de netbeheerder bij jou in rekening via je energierekening. De gefactureerde netbeheerkosten worden door ons afgedragen aan de netbeheerder.
    • Related Articles

    • Facturatie | Kleinverbruikaansluitingen

      Maandelijks wordt er een voorschotfactuur verstuurd en bij de jaarafrekening worden deze voorschotten in mindering gebracht op de totale kosten. Voorschotfactuur Het voorschotbedrag wordt voor een geheel jaar vastgesteld. Mocht er een aanzienlijke ...
    • Energie voor thuis | Direct online geregeld

      Energie voor thuis Laat je gegevens achter en bekijk direct je aanbod. Eén zekerheid: met een VolFlex energiecontract betaal je altijd de werkelijke energiekosten! Profiteer maximaal van prijsdalingen met een variabel tarief op de dagmarkt Alle ...
    • Modelformulier voor ontbinding leveringsovereenkomst consumenten

      Je kunt hier het formulier downloaden waarmee je binnen 14 dagen na het sluiten van de overeenkomst als consument je contract nog kunt ontbinden. Modelformulier voor ontbinding leveringsovereenkomst consumenten
    • Toelichting voorwaardenupdate VolFlex-contract per 1 juni 2024 (versie 7.0 naar 8.0)

      Per 1 juni 2024 zetten we de voorwaarden van het VolFlex-contract om naar de nieuwste versie. Zo houden we je contractvoorwaarden in lijn met actuele ontwikkelingen in de energiemarkt. Je kunt de nieuwe contractvoorwaarden hier vinden: ...
    • Tenaamstelling wijzigen of contract overnemen

      Een energiecontract is persoonsgebonden. Wanneer je de tenaamstelling wil wijzigen moeten we hiervoor een nieuwe overeenkomst afsluiten. Om een naamswijziging door te geven kan je gebruik maken van het volgende formulier: 'wijziging tenaamstelling'.